Elise på sommercamp i Østerrike

Elise flankert av vertsfamilien, Sophie (t.v.) og Anna Stumpner.

Elise på sommercamp i Østerrike

Jeg har i sommer vært på ungdomsleir i Østerrike i regi av Lions. Gjennom det tre uker lange oppholdet ble jeg godt kjent med landet, kulturen, menneskene og ikke minst med ungdommer fra 22 andre nasjoner. Kort sagt – en opplevelse for livet.

2017-09-17_Elise_2

På Hellbrüner slott i Salzburg

Hvert år arrangerer Lions Club ungdomsleire over hele verden.  Allerede i fjor tenkte jeg på å delta på leir, etter at vår nabo i Lions anbefalte meg å søke, men da mange av campene har en aldersgrense på 17 år, måtte jeg vente ett år. Jeg går på musikklinjen ved Ski Videregående skole, og er glad i sang og musikk. Med det forsto jeg raskt at hvis jeg skulle delta på leir, så måtte det bli Camp Sound of Music i Østerrike.  Søknaden ble sendt og godkjent av Lions Club Vestby, og tidlig en lørdag morgen i juli startet eventyret.

På flyplassen i Wien ble jeg møtt av representanter for den lokale Lions-klubben, og etterhvert gikk turen til byen Rohrbach nord i Østerrike. Her skulle jeg bo hos en vertsfamilie som het Stumpner. Familien hadde en datter på samme alder som meg, og hun het Sophie. Jeg ble tatt godt imot, og hadde en kjempefin uke sammen med familien. I løpet av denne uken krysset vi også grensen til Tsjekkia og besøkte en utrolig fin gammel by som het Ceský Kumlov.

Den lokale Lions-klubben hadde opplegg for oss hele uken og jeg møtte flere ungdommer fra hele verden som skulle på camp. Lions arrangerte tre camper i Østerrike, og jeg traff ungdommer som bodde hos vertsfamilier i det samme området som meg. En dag fikk vi prøve oss i klatreparken og dette var både morsomt og litt skummelt. En annen dag var vi på besøk i Linz. Vi fikk prøve bueskyting og vi var også på poolparty. Det var til og med innslag på østerisk TV. Hos vertsfamilien gikk kommunikasjonen for det meste på engelsk. Jeg hadde håpet å snakke litt mer tysk, men i Østerrike er det mange dialekter og det er ikke lett å forstå hva de sier. Jeg har lært masse om dette fine landet, og til gjengjeld håper jeg at vertsfamilien min har lært noe om Norge. Jeg hadde på forhånd fått med et par bøker om Norge som jeg delte ut, i tillegg til at de fikk reflekser med Troll-motiv og hjemmestrikkede, tovede mariusvotter og selvfølgelig norsk melkesjokolade.

Etter en uke hos vertsfamilien gikk turen mot St. Florian og to uker med sang og musikk. Filmen Sound of Music ble spilt inn flere steder i Østerrike, og vi fikk gå i filmens fotspor. I St Florian bodde jeg i St. Florian Monestary. Jeg delte rom med ei jente fra Tyrkia og ei jente fra Estland. Til sammen var vi 30 ungdommer fra 22 nasjoner. Jeg har nå fått venner fra hele verden, og det har vært en utrolig fin opplevelse. Nesten hver dag startet med undervisning i sang og musikk. Deretter var resten dagen satt av til sightseeing. En kveld var satt av til et musikalsk innslag fra hvert deltakerland.  Vi var to deltakere fra Norge, og den ene kvelden sang jeg og Erik, som forøvrig var fra Sogndal, en sang av Odd Norstoga.  Mer norsk enn det kan det ikke bli, og jeg tviler på om de andre forstod særlig mye av teksten.

Ukene gikk fort, og opplevelsene var mange. Vi besøkte byer som Wien, Linz, saltgruvene i Hallstadt, Enns, Steyr city, og naturligvis musikkens vugge – og innspillingssted for filmen Sound of Music – Salzburg. Lederne for campen var fantastisk flinke og hyggelige og jeg kan bare anbefale andre ungdommer å ta sjansen og dra på leir. Jeg har ikke angret et sekund, og håper jeg representerte landet mitt og Lions i Vestby på en fin måte.