Torunn fikk gaven hun har drømt om - Lions Club Vestby

TRENER MYE: Torunn og Øystein Gaarder er en sprek duo og har mange fine treningsturer

Torunn fikk gaven hun har drømt om - Lions Club Vestby

Nå kan svaksynte Torunn Gaarder sykle sammen med mannen sin Øystein på en ny racer tandemsykkel. Det takket være støtte fra Lions Club Vestby.

For Torunn Gaarder ble livet snudd opp ned etter at hun ble svaksynt i 1990. Da måtte hun begynne å tenke nytt. Hun måtte parkere både bil og sykkel.

– Sykkelen var jeg veldig glad i, så det var et stort tap.

Hun forteller at mannen som en del av den «sedvanlige 40-årskrisa» startet å trene for fullt på sykkel og at sykkelstallen hans dermed ble oppgradert.

– Jeg kjente at jeg ble misunnelig. Etter hvert begynte vi å snakke litt om å kjøpe tandemsykkel.

Fantastisk opplevelse

«Puffet i baken» fikk vi hun da hun ble invitert på en tandemsamling på Hurdal syn- og mestringssenter i 2015, i regi av Norges Cykleforbund og Norges Blindeforbund.

– Vi dro dit, lånte sykkel, og det ble en fantastisk opplevelse. Dette var min første sykkeltur ute på 25 år. Jeg har og drevet med spinning som er en utmerket treningsform når man ser dårlig.

Etter kurset på Hurdalsenteret i mai 2015, dro de rett hjem og kjøpte tandemsykkel. En terrengsykkel. Etter mange mil på denne sykkelen bestemte Torunn seg for å stille til start i Styrkeprøven, distansen Lillehammer – Oslo. De søkte Lions om midler til å finansiere en ny racersykkel og fikk i første omgang 10.000 kroner til formålet.

2016-11-19_Tandem_3

TRÅKKER TIL: Torunn Gaarder har stor glede av sin racer tandemsykkel.

Vest-Finnmark rundt

Paret har hatt mange fine treningsturer både lokalt i Vestby, rundt i Follo og Østfold.

– Det har vært en utrolig frihetsfølelse å få sykle ute igjen, forteller Torunn Gaarder som til daglig jobber som daglig leder i Blindeforbundet sitt fylkeskontoret i Akershus.

Tandemsykkelen har ikke bare vært å se lokalt. Paret har syklet styrkeprøven Lillehammer-Oslo og i sommer syklet de Vest-Finnmark rundt. Det ble 70 mil. Det var en invitasjon til en 50-årsdag i Hammerfest som utløste den turen. Og dit skulle de komme på sykkel, ferdig snakka. De tok bil opp til Hammerfest, parkerte bilen og tok sykkelen på hurtigruta over til Honningsvåg. Derfra tok de etappe for etappe.

– Ingen kan komme og si til meg at Finnmarksvidda er flat og vindstille, smiler Torunn.

– Vi er jo to på sykkelen, jeg stoler 100 prosent på piloten. Og det er veldig hyggelig å kunne gjøre noe sammen med den man er gift med, forteller Torunn som roser Øystein som en stødig pilot.

Han forteller at det er viktig med god kommunikasjon på sykkelen. Noen ganger kan dette være litt utfordrende i et støyende trafikkbilde. De innrømmer også at det kan oppstå utfordrende situasjoner i trafikkbildet, men oftest går det greit. Nå venter Lillehammer- Oslo i 2017. – Jeg har allerede meldt meg på til neste år. Tandemsyklingen har gitt oss mye glede, og alle som sykler vet at det er helsebringende både fysisk og mentalt, avslutter den spreke syklisten.

– Vi i Lions har alltid vært de blindes riddere, og har også tidligere støttet Hurdal syn- og mestringssenter og Blindeforbundet med innsamlingsaksjonen Røde fjær, forteller Helge Toftner fra Lions Club Vestby.

26000 ekstra gode grunner til å juble

Det ble en gledens dag for Torunn Gaarder på møtet med Lions Club Vestby. Der fikk hun 26.000 kroner ekstra til tandemsykkelen.

2016-11-19_Tandem_2

Glede over ekstra tilskudd: Torunn Garder ble svært glad for gaven fra Helge Toftner og Lions Club Vestby.

Fra før hadde de fått 10.000 kroner som tilskudd til sykkel av klubben, og overraskelsen ble stor da Helge Toftner kunne meddele at de hadde søkt om ekstra tilskudd fra Lions sentralt.

– Jeg har dermed gleden av å overrekke deg 26.000 kroner ekstra, slik at du kan få fullfinansiert sykkelen. Mottageren ble svært overrasket og gleden var ikke til å ta feil av.

– Jeg må si jeg er helt målløs over dette. Nå kan vi blant annet oppgradere sykkelen med nye hjul og kommunikasjonsutstyret vi har savnet, sier Torunn Gaarder.